START STÄMNING SERVICE RENOVERING KONSERTTJÄNST FÖRSÄLJ./UTHYR. TILLBEHÖR FAQ
 
Service      
Service
Serviceförslag
Steinway service
 
Några vanliga servicepukter
Rengöring Damm och smuts samlar sig på flera platser i instrumentet där man normalt inte kommer åt att rengöra. Pennor, gem, radergummi etc. kan falla ned i mekanik och mellan tangenter och leda till att vissa tangenter uppför sig onormalt. Genom att regelbundet låta pianoteknikern rengöra instrument invändigt slipper man dessa problem och får samtidigt ett angenämare instrument.

Kontroll och åtdragning Pianot och flygelns mekanikdelar är tillverkade i trä. Träet är ett organiskt material och förändrar sig genom åren. Det kan resultera i att skruvarna som fixerar delarna på sin plats lossnar och delarna glider ur sin position. Det leder till en sämre spelart och en snabbare förslitning av mekanik och hammare.

Slipning av hammare
  Slipning av flygelhammare
De filthammare som slår mot strängarna blir efter flera års spelande deformerade och sammanpackade. Anslagsytan får spår efter strängarna och plattas samman. Instrumentet får en hård och oangenäm ton. Är inte deformationen allt för stor går det att slipa av det yttersta filtlagren och på så sätt återställa formen och klangen i instrumentet.

Justering mekanik
Justering av flygelmekanik
Pianot och flygelns mekanik består av flera tusen rörliga delar som skall justeras in med mycket hög precision för att kunna återge alla detaljer i pianistens uttryck och kunna fungera felfritt. Lagringsytornaär gjorda av filt och läder som slits eller packas samman när instrumentet används. Genom att återställa alla mekanikens ursprungliga mått och inställningar kan ett kraftlöst och trögspelt instrument återfå sin ursprungliga dynamik och spelglädje.

Intonation
Intonation
  • Har ditt instrument en hård och skarp ton?
  • Är det stora ojämnheter i klangen mellan tonerna?

Då kan en intonation ofta i samband med slipning av hammarna göra underverk. Genom att moderera hårdheten i hammaren med väl avvägda nålstick på rätt ställe kan man förändra klangkaraktären på instrumentet fullständig. Intonation är ett mycket svårt arbete som kräver flera års erfarenhet - ett stick på fel ställe kan ruinera klangen fullständigt.


Ytterligare service Detta är bara ett litet urval av vad vi kan erbjuda dig för att ditt instrument skall vara till största glädje. Kontakta oss för att få en översyn av ditt instruments tillstånd.
 
   
Opera browser
Snabbare, säkrare, bättre!
 
 
Skriv ut Skicka länk

 
Smålands Klaververkstad · Ekhorva gård · S-360 70 Åseda · Sverige · 0474 - 500 32 · info@klaververkstaden.se

Copyright © - Smålands Klaververkstad 2002