START STÄMNING SERVICE RENOVERING KONSERTTJÄNST FÖRSÄLJ./UTHYR. TILLBEHÖR FAQ
 
Start      
Välkommen!
Vem är Jonas?
Steinway Service
Kontakt
Pressklipp
Länkar
På gång i verkstan'
Nyheter
 
Vem är Jonas Svensson?
Det var en gång... Jag är född och uppvuxen i Trelleborg i Skåne. Mina intressen har alltid varit matematik, fysik och teknik, och därför valde jag det naturvetenskapliga linjen på gymnasiet. 1992 flyttade jag till Höör och börjde på Bergaskolan i Eslöv. Samtidigt spelade jag piano på kommunala musikskolan i Höör för Viggo Edén. Musiken var lockade och jag drömde om en karriär som pianist. Efter gymnasiet sökte jag till musikhögskolan i Malmö, men kom inte in.

Klassiskt piano Därför sökte jag en förberedande musiklinje på Birka Folhögskola i Östersund, där jag gick i ett år. Här hade jag möjlighet att på heltid studera klassiskt piano. Efter detta år stod det klart för mig att jag aldrig skulle bli musiker, men eftersom jag inte ville överge pianospelandet sökte jag pianoteknikerskolan i Leksand.

Pianostämmare
intyg Leif Samuelsson 1 2
intyg Halméns musik 1 2
gesällbrev

bilder gesällprov
bilder utbildning

Hösten 1996 började jag på Hantverkets Folkhögskola i Leksand, den enda utbildningen för pianostämmer/tekniker i Sverige. Under denna tid fick vi teoretiska och praktiska kunskaper i pianostämning och renovering. Jag praktiserade vid två tillfällen hos pianotekniker Leif Samuelsson i Malmö och en månad på pianofirma August Förster i Löbau, Tyskland. Under sommarna 1997 och 1998 sommarjobbade jag hos Halméns musik i Helsningborg. Våren 1999 avslutade jag utbildningen med ett gesällprov, en helrenovering av ett Ekströmspiano från 1909.

August Förster
intyg August Förster
bilder
Jag fick erbjudande om att göra ett fjärde praktikår på skolan, och återvände för sju månder till August Förster pianofabrik. Här fick jag möjlighet att arbeta med nya instrument och utföra renoveringar under överinseende av den tekniska chefen.

Juhl - Sørenesen
bilder
Efter praktiken i Tyskland blev jag erbjuden anställning hos Juhl-Sørensens serviceavdelning i Köpenhamn. Juhl-Sørenesen är generalagenter för Steinway & Sons i Danmark och Sverige. Mina arbetsuppgifter var att sköta service för Steinwaykunder på Själland, ansvara för uthyrningsinstrumenten samt utföra renoveringar av Steinway-instrument på verkstaden.

Steinway, Hamburg
intyg volontörkurs 1
intyg volontörkurs 2
Under denna anställning fick jag möjlighet att vidareutbilda mig på Steinways fabrik i Hamburg. I juni 2000 gjorde jag en volotörkurs, där jag fick arbeta med hammar/mekanik montering, dämmarmontering samt meknikjustering. December 2000 var jag i två verkor på intonationsavdelningen och arbetade med stämning, hammarslipning och intonation.

Steinway Academy
intyg Steinway Academy
bilder
I januari 2002 var jag på Steinway Academy, en utbildning för konserttekniker arrangerad av Steinway. Vi var en grupp på tre pianotekniker som under ledning av en Steinwaytekniker fick byta hammare, justera och intonera en Steinway konsertflygel.
 
   
Opera browser
Snabbare, säkrare, bättre!
 
 
Skriv ut Skicka länk

 
Smålands Klaververkstad · Ekhorva gård · S-360 70 Åseda · Sverige · 0474 - 500 32 · info@klaververkstaden.se

Copyright © - Smålands Klaververkstad 2002