START STÄMNING SERVICE RENOVERING KONSERTTJÄNST FÖRSÄLJ./UTHYR. TILLBEHÖR FAQ
 
Start      
Välkommen!
Vem är Jonas?
Steinway service
Kontakt
Pressklipp
Länkar
På gång i verkstan'
Nyheter
 
11/04 -02
|
|

Smålandsposten 2002-04-11
Jonas & Irmlerflygel
Musiköra och tekniskt sinne är givna förutsättningar för den som vill arbeta som pianotekniker. Jonas Svensson trivs med yrkets olika krav och har siktet inställt på egen erkstad i Ekhorva utanför Åseda nästa år.
Jonas är killen som tar det piano

Om ett år kommer tonerna att börja flöda på logen hos Jonas Svensson i Ekhorva.
Logdans?
Nej, pianoverkstad.

Bland diverse redskap för åker och trädgård står en bandsåg och en strängmaskin på logen. Med strängmaskinen tillverkas de grova, kopparsprialförsedda, pianosträngar som ger ett piano eller en flygel dess låga toner.
- Det gäller att börja samla på sig i tid, förklarar Jonas Svensson.
Nästa år lämnar han Juhl-Sörenesens pianofabrik i Köpenhamn och blir Ekhorvabo på heltid. Då ska han också färdigställa den verkstad som sedan ska bli hans födkrok.
- Jag kommer till viss del att jobba som pianostämmare men i huvudsak ska jag syssla med att renovera och reparera instrument här i verkstaden, förklarar han.

Skulle bli ingenjör
Jonas Svensson är uppvuxen i Skåne men fick anknytning till Åsedatrakten för några år sedan då hans föräldrar köpte gården i Ekhorva. På gymnasiet gick han naturvenskapliga programmet med goda betyg som resultat och han funderarde på att bli ingengör. Men musikintresset var stort och i stället blev det pianostudier på en folkhögskola i Östersund. Det var bara tänkt som ett mellanspel och det blev det på sätt och vis. För musikkariären fick ingen fortsättning. Men det blev inte heller några ingenjörsstudier utan tre år på en utbildning för pianostämmare och pianotekniker, i Leksand.
- Det här yrket är mångfacetterat. Jag får jobba med rent snickeriarbete med också med ytbehandling. Jag får jobba med att ta fram rätt klang i instrumentet och jag får ha mycket kontakt med

musiker, konstaterar Jonas Svensson som är nöjd med hur yrkesvalet föll ut.
Under utbildningen i Leksand var Jonas Svensson på praktik på Försters pianofabrik i Löbau utanför Dresden i sju månder. Därefter var han tre månder på Juhl-Sörenen i Köpenhamn, som är generalagenter för Steinways flyglar i Skandinavien. Där har han nu arbetat två år efter utbildningen och har kontrakt på ett år till. Sedan blir det EKhorva.

- Det ska bli trevligt. Jag trivs verkligen bra här, säger han och kikar ut över ekhagarna runt gårde.

Stewe Jonsson

 
   
Opera browser
Snabbare, säkrare, bättre!
 
 
Skriv ut Skicka länk

 
Smålands Klaververkstad · Ekhorva gård · S-360 70 Åseda · Sverige · 0474 - 500 32 · info@klaververkstaden.se

Copyright © - Smålands Klaververkstad 2002