START STÄMNING SERVICE RENOVERING KONSERTTJÄNST FÖRSÄLJ./UTHYR. TILLBEHÖR FAQ
 
Renovering      
Renovering
Akustiska delar
Mekanik
Ytbehandling/lack
Helrenovering
Steinway & Sons
Renoveringar vi gjort
 
Renovering av mekanik
Klaviaturarbete
  Fällning klaviatur

"Klaviaturen är pianots ansikte" och visst är det sant - en smutsig, repig och gulnad kalaviatur är inte bara obehaglig att spela på, utan gör också att instrumentet ser slitet och nedgånget ut. Klaviaturer av elfenben som gulnat går att slipa, bleka och polera. De belägg som skadats eller fattas kan ersättas med nya eller begagnade. Repade plasbelägg går att polera upp igen till högglans.
Tangenterna är lagrade i en filt, som med åren slits ut och ger instrumentet en otydlig och inexakt spelart. Vid en komplett omganering byts samtliga dessa filtar ut och klaviaturen återfår sin stabilitet.


Hammare
  Utsliten Steinwayhammare

Hammarna är några av pianots mest utsatta delar. Efterhand som de slår mot strängarna trycks filten ihop och hammaren deformeras. Den yta som hammaren träffar strängen med blir för stor, och den sammanpressade filten gör tonen hård och oelastisk. Är inte deformationen allt för stor går det att slipa av de yttersta filtskikten, men det går bara att göra till en viss gräns. Därefter påverkas klang, dynamik och spelart negativt. Genom att byta ut hammahuvudena återfår mekaniken sin balans och instrumentets dess klangkvalitet.


Mekanikrenovering
  Musmekanik
Piano/flygel mekaniken är en mycket stabil och slitstark konstruktion men den har många fiender. Möss, mal och trämask tar gärna för sig av filt, läder och trä. Luftens fuktighet kan få metalldelar till att rosta och axlar till att kärva. Mycket hårda slag mot tangenterna kan få de känsliga trädelarna att skadas. Ojusterade mekanikdelar som arbetar fel kan slitas ut onormalt snabbt. Till de allra flesta mekaniker kan nya delar beställas, och skulle det mot förmodan inte gå att köpa, kan vi tillverka dem själva.

Dämmning/pedaler
  Limning av dämmare
Fortsätter ditt piano att låta efter du slutat spela på det? I så fall är det något problem med dämmningen. Dämmarna är små filtklotsar som lyfts från strängarna när man trycker ned tangenterna eller trampar ned högerpedalen. När denna filt åldras pressas den samman och förlorar sin förmåga att dämpa. Om strängarna oxiderat kan filten fastna och rivas sönder. Vid en helrenovering byts filten ut och lagringarna i pedalsystemet skiftas för att undvika gnissel och hängande toner.

Material Att snåla på materialet för att tjäna mer på renoveringen gör vi inte. Vi arbetar alltid med kvalitetsmaterial från de bästa leverantörerna i Tyskland. Passar inte standarddelar till 100% låter vi specialtillverka för att inte förändra instrumentets ursprungliga egenskaper (om inte kunden har speciella önskemål förstås). Genom att genomgående använda kvalitetsmaterial kommer det arbetet som lagts ned i instrumentet att hålla i många år.

Meknaikjustering/
i
ntonation

Efter en mekanikrenovering måste mekaniken justeras om fullständigt. För att kompensera för slitaget i de gamla delarna har man fått ingå kompromisser i justeringen som nu efter renovering måste återställas. De nya hammarna skall anpassas till instrumentet för att uppnå optimal klang. Nu finns det även möjligheter för individuella anpassningar av spelart och klang. Kanske önskar du ha ditt instrument lite lättare i anslaget? Mjukare/hårdare ton?

Något annat? Vi har stor erfarenhet av mekanikrenoveringar/justeringar och kan tillgodose pianisternas allra flesta önskemål. Vi utför alltid reparationerna i samråd med dig för att du skall få ditt instrumentet precis som du vill!
 
   
Opera browser
Snabbare, säkrare, bättre!
 
 
Skriv ut Skicka länk

 
Smålands Klaververkstad · Ekhorva gård · S-360 70 Åseda · Sverige · 0474 - 500 32 · info@klaververkstaden.se

Copyright © - Smålands Klaververkstad 2002